Heerhugowaard Noord: bouwkavels

Bouw je eigen droomhuis
In Reinderseiland komen 15 bouwkavels te koop, waarop je je eigen droomhuis kunt laten bouwen. Aan de bovenzijde van het plan liggen 9 grote kavels met de tuin grenzend aan het water. Je kunt ook kiezen voor één van de 6 kavels midden in het plan. De grootte van de verschillende kavels varieert van circa 413 tot maar liefst 2.132 m2!

Op elke kavel kan één vrijstaand woonhuis met schuur of garage gebouwd worden en minimaal twee parkeerplaatsen.

Wat zijn jouw wensen?

Wil je een Westfriese of Noord-Hollandse stolpwoning laten bouwen? Een notariswoning? Een groot huis met rieten kap? Met een kelder daaronder? En een schuur of garage op eigen terrein? Met een eigen bouwkavel kun je jouw woning precies zo maken als je wilt. Het ontwerp moet wel passen bij de beeldkwaliteits- en stedenbouwkundige eisen, zoals die voor de kavel vastgesteld zijn. De beoogde beeldkwaliteit voor Reinderseiland is ‘expressief dorps’, wat betekent dat je een eigentijdse interpretatie mag maken van landelijk dorpse architectuur.

Hoe pak je het bouwen van een woning aan?

Als je de koop van een eigen kavel overweegt, vergt dat een gedegen voorbereiding. Zelf een huis bouwen is een veelomvattend proces. Om het overzicht te houden, is het maken van een goede planning belangrijk.

Verder heb je te maken met de voorwaarden die door de gemeente zijn gesteld in het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. De benodigde documenten vind je hier:

Planregels
Bijlage bij de regels

Bestemmingsplan Reinderseiland
Bijlagen bestemmingsplan

Beeldkwaliteitsplan

1

Vrije kavel – nr. 10
oppervlakte perceel: 2.132 m2

2

Vrije kavel – nr. 11
oppervlakte perceel: 693 m2

3

Vrije kavel – nr. 12
oppervlakte perceel: 643 m2

4

Vrije kavel – nr. 13
oppervlakte perceel: 789 m2

5

Vrije kavel – nr. 14
oppervlakte perceel: 640 m2

6

Vrije kavel – nr. 15
oppervlakte perceel: 638 m2

7

Vrije kavel – nr. 16
oppervlakte perceel: 637 m2

8

Vrije kavel – nr. 17
oppervlakte perceel: 734 m2

9

Vrije kavel – nr. 18
oppervlakte perceel: 994 m2

10

Vrije kavel – nr. 23
oppervlakte perceel: 577 m2

11

Vrije kavel – nr. 55
oppervlakte perceel: 588 m2

12

Vrije kavel – nr. 54
oppervlakte perceel: 503 m2

13

Vrije kavel – nr. 7
oppervlakte perceel: 531 m2

14

Vrije kavel – nr. 4
oppervlakte perceel: 608 m2

15

Vrije kavel – nr. 1
oppervlakte perceel: 413 m2

Verkoop gestart!

Stap 1. Geld

Natuurlijk moet de realisatie van jouw droomwoning worden gefinancierd. Wat en hoe je gaat bouwen hangt voor een groot deel af van je budget.

De belangrijkste kostenposten zijn de kosten voor de kavel, de bouwkosten, de proceskosten (vergunning, architect, adviseurs), de financieringseisen, rentekosten en de aansluitkosten voor installaties.

Stap 2. Ontwerp

Wellicht heb je een architect nodig die jouw huis ontwerpt of maak je de keuze voor een zogenoemde ‘cataloguswoning’ via een bouwbedrijf. Denk nu alvast na wat jouw woonwensen zijn. Dan kun je straks precies met de architect of de adviseur bespreken wat past binnen jouw budget. Dus hoeveel kamers wil je, welke indeling, maar ook: hoe wil je dat je terras komt te liggen? Verzamel alvast afbeeldingen van huizen en interieurs die je mooi vindt. De architect maakt een aantal ontwerpvoorstellen en samen scherp je het ontwerp steeds verder aan, tot het helemaal naar jouw wens is. Architecten die je kunt benaderen zijn bijvoorbeeld GEO Architecten uit Schagen, die ook de overige woningen in het plan hebben ontworpen, of Rietvink Architecten uit Oosthuizen.

Stap 3. Vergunning

Voor de bouw heb je een omgevingsvergunning nodig (voorheen bouwvergunning). Het voorlopig ontwerp moet worden goedgekeurd door Welstand en uitgewerkt in een definitief ontwerp voor de vergunningsaanvraag. De behandeling van de vergunningaanvraag door de gemeente duurt 8 weken (deze termijn mag één keer met maximaal 6 weken verlengd worden). De gemeente beoordeelt in die periode of de aanvraag voldoet aan het bestemmingsplan, redelijke eisen van Welstand en het Bouwbesluit. Na het verlenen van de omgevingsvergunning volgt de bezwaartermijn van 6 weken, gevolgd door een periode van het behandelen van eventuele bezwaren en mogelijk aansluitend een beroepsprocedure. Als er geen gegronde bezwaren zijn, wordt de omgevingsvergunning onherroepelijk. Dan kan de bouw beginnen!

Stap 4. De bouw

De aannemer of het bouwbedrijf zorgt ervoor dat het ontwerp van jouw droomwoning werkelijk gebouwd wordt. Je kunt één of meerdere aannemers vragen om een offerte. Vraag of je architectenbureau tips heeft. Check of de aannemer is aangesloten bij een van deze garantie-instituten: WoningborgSWK, of BouwGarant. Tijdens de bouw is er nog genoeg te doen. Dan kies je de keuken uit met apparatuur, de badkamer inclusief sanitair en tegelwerk, en beslis je over de afwerking van wanden, vloeren, plafonds, deuren, verlichting, etc.

Stap 5. Oplevering

Het wachten en dromen is voorbij. De aannemer levert jouw huis op en je krijgt de sleutels van je nieuwe woning, waarin al jouw dromen waar zijn geworden!

© Copyright 2019 - Reinderseiland